onsdag 21 januari 2009

recept: Timjansbräserade köttbullar, ravioli fylld med jordärtskocka och ricotta


















Receptet ger cirka 20st ravioli eller vad man nu vill kalla det och lämpar sig för 4 personer.

Pastadeg:

200g vetemjöl
2 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt

Blanda ihop ordentligt för hand eller i maskin. Se till att arbeta degen i ett par minuter. Låt vila i kylskåp i en timme eller så.

Fyllning:
250g jordärtskocka (skala, lägg i citronvatten om dom inte ska kokas direkt)
250g Ricotta
Salt
Peppar

Koka jordärtskockorna mjuka och mixa till puré. Mixa även i ricottan och krydda.

För att kavla ut pastan är en pastamaskin helt klart att föredra, att kavla för hand blir svettigt. Det enklaste är att kavla ut långa ark av pastan. Sedan lägger man fyllningen direkt på med ca 2 cm mellanrum och penslar med vatten i mellanrummen. Lägg ett ark över och tryck till med tummarna över fyllningen och arbeta med fingrarna runt för att få ut så mycket luft som möjligt. Skär i fyrkanter. Förvaras bäst på mjölad plåt innan kokning. Kokas i ca 2-3min.

Köttbullar:
400g nötfärs
½dl grädde
½dl ströbröd
1 ägg
salt
vitpeppar

Bräsering:
3dl rödvin
1dl vatten
2msk koncentrerad kalvbuljong
½ kruka timjan
½dl farinsocker

Blanda ägg, grädde och ströbröd. Fortsätt med färsen och krydda efter smak. Forma till köttbullar.

Bryn köttbullarna i en gjutgärnsgryta/djup stekpanna och koka upp vätskan till bräseringen i en kastrull. Häll vätskan över köttbullarna och låt sjuda i ca 7-8 min beroende på köttbullarnas storlek. Sila vätskan i en ny kastrull, krydda vid behov red av om så önskas.

Grönsaker:

3/4 paket körsbärstomater
1st zucchini
2st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

Halvera körsbärstomaterna. Halvera zucchinin på längden och skrapa ur innanmätet. Halvera på längden igen och skär i små tärningar. Riv vitlöksklyftorna på rivjärnets fina sida och fräs snabbt i olivolja. Lägg i zucchinin ett par minuter, lägg i körsbärstomaterna ytterligare några minuter och krydda.

Servera gärna med riven ost, typ parmesan (Parmigiano-Reggiano) eller den lite billigare Grana Padano.

Inga kommentarer: