onsdag 28 januari 2009

Kockspråk

Precis som i många andra yrken så har det utvecklats ett internt språk bland folk som jobbar i kök. Det ska dock inte förväxlas med köksfranskan som också används, men den fanns ju redan där från början. Jargongen beror förstås helt på vilka som jobbar i köket, ibland är den hård och vid sällsynta tillfällen är den helt normal.

Ammis
- Amouse Bouche (typ aptitretare)
Bakom - När man går bakom någon i köket (för att undvika olyckor)
Dojja/Rödvinsdojja - Rödvinssås
Dr Alban - Något är bränt
Engelsk buljong - Vatten
Grytslyna - Kock
Gummifitta - Slickepott
Jobba långpanna - Jobba från morgon till kväll
Julle - Julienne (smala strimlor)
Kameler - Servispersonalen
Kinabong/Hawaiibong - Ett större sällskap har alla beställt olika rätter från menyn
"Lägg det i arkivet" - Släng skiten
Lunchrunka - Stå vid ett flottigt stekbord på ett sunkigt ställe under lunchen
Misse - Mise en place (förberedelse)
Negerfitta - Stålull
Pastejhora/Sillhora - Kallskänka
Pinne - Ensam gäst
Sitta i skiten - Mycket att göra
Tjernobyl - Microvågsugn
VVS - Vitvinssås

Inga kommentarer: