måndag 19 januari 2009

recept: Fänkålsbavaroise, hallon gratinerade med vit choklad, honungsrostad müsli och lakritssås

Det här receptet kommer från mitt slutprov som jag tillagade i skolan. Resultatet blev precis som jag hade tänkt mig och det var också den maträtt som fick mest beröm.

Fänkålsbavaroise
1½ dl vispgrädde 40%
2 msk fänkålsfrön
2 dl mjölk
3 st äggulor
1 dl strösocker
1½ st gelatinblad

Hallon gratinerade med vit choklad
(Ugn: 200°)
2 dl färska hallon
½ dl råsocker
100 g vit choklad

Honungsrostad müsli
Ugn: 200°
¼ dl havregryn
¼ dl rågflingor
¼ dl solroskärnor
¼ dl linfrö

½ dl flytande honung
1 msk rapsolja
2 msk vatten

Lakritssås
1 dl vatten
½ tsk salt
50 g lakritskäck

Fänkålsbavaroise: Vispa grädden tills den börjar bilda mjuka toppar och ställ i kylskåp. Stöt fänkålsfröna grovt i en mortel. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med fänkålsfröna. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå i ca 15 min. Lägg gelatinbladen i blöt. Värm sedan upp den igen och ställ åt sidan. Vispa ihop äggulorna med sockret tills blandningen blivit ljusgul. Häll ner ¼ av mjölken i äggblandningen under vispning så att äggulorna blir varma. Tillsätt sedan äggblandningen i kastrullen med mjölk, ställ på låg värme och rör konstant tills blandningen har tjocknat. Det är viktigt att den inte kokar. Sila genom en chinoise till en bunke. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen, vispa till gelatinet har lösts upp. Placera bunken i en skål med isvatten och vispa tills blandningen har börjat kallna och blivit tjockare. Vänd ner den lättvispade grädden och häll blandningen i önskade formar. Ställ in i kylskåp i minst 3-4 timmar.

Hallon: Hacka chokladen och blanda med sockret. Placera hallonen i en ugnssäker form, strö blandningen över hallonen och gratinera i ugn eller i salamander i ca 3-4 min tills chokladen blivit gyllenbrun.

Honungsrostad müsli:
Blanda de torra ingredienserna i en ugnssäker form. Blanda sedan honung med rapsolja och vatten, häll blandningen i formen och rör om. Rosta i ugnen i ca 15 min. Rör om och låt svalna.

Lakritssås:
Koka upp vatten i en kastrull. Ta åt sidan och rör ner lakritsen tills den har smält, rör även ner saltet och låt svalna.

Servering: Stjälp upp bavaroisen på tallrik, värm eventuellt formen i vattenbad en kort stund innan. För över de gratinerade hallonen till tallriken och arrangera tillsammans med müsli och lakritssås. Garnera med fänkålsvippor.

Inga kommentarer: