torsdag 17 juli 2008

Svenska restauranger med Michelin-stjärna

Michelinguiden, Le Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin är ett mytomspunnet etablissemang som betygsätter hotell och restauranger världen över. De skriver ner sina betyg i små böcker som sedan får hotellägare och kökschefer att sprudla av stolthet när de ser att det står en stjärna bredvid deras hotell- eller restaurangnamn. Fast lite mer komplicerat än så är det faktiskt. Och det är betygsättningen av fina restauranger som är den mest kända och mytomspunna.

Bedömningen av restaurangerna sker genom att äldre herrar som äter tryffel till frukost och duschar i hummerfond åker runt i gråa kostymer till respektive restaurang. Väl där ligger deras fokus på maten; kvalitén på råvaror, tillagning, smakkombinationer, kreativitet och, framför allt, konsekvens i utförandet.

Ungefärlig beskrivning av nivåerna i betygsättningen:
* En stjärna – "en väldigt bra restaurang i sin kategori"
** Två stjärnor – "utomordentlig matlagning, värt en omväg"
*** Tre stjärnor – "exceptionellt bra kök, värt en egen resa"

Svenska restauranger med Michelin-stjärna:
28+ *
Basement *
Edsbacka Krog **
Esperanto *
Fond *
F12 *
Kock & Vin *
Leijontornet *
Lux Stockholm *
Mathias Dahlgren *
Sjömagasinet *